вторник, 24 января 2017 г.

285 років від дня народження П’єра Огюстена Карона де Бомарше (1732–1799), французького драматурга

67-річне життя Бомарше було сповнене стількох пригод та карколомних несподіванок, що вистачило б, принаймні, на декілька романів, не менш цікавих, аніж пригоди Фігаро. Він був людиною дії, прагматиком. 
Народився П’єр Огюстен Карон в родині паризького годинникаря. Батько мріяв бачити П’єра своїм наступником у професії, тим більш, що хлопець був надзвичайно талановитим.
Веселий, вродливий, галантний, дотепний, завжди в курсі всіх міських і двірцевих пліток, знавець останнього романсу й останньої побрехеньки, гарний виконавець на арфі (арфа на той час була новомодним інструментом, щось на кшталт бас-гітари у 50 – 70-х рр. ХХ ст.) – молодий годинникар мав чималий успіх при дворі. 
У 26 років Бомарше купує собі дворянство. А далі його життя розгортається не менш цікаво: він був негоціантом, фінансовим ділком, мільйонером (у 1785 році його статки перевищили два мільйони ліврів), таємним королівським агентом, співрозмовником і радником міністрів, видавцем Вольтера, винахідником, законником і, врешті-решт – успішним драматургом, що обезсмертив своє ім’я завдяки блискучій комедії про Фігаро.


Комментариев нет:

Отправить комментарий