понедельник, 28 сентября 2015 г.


205 років від дня народження Елізабет Гаскелл (1810–1865), англійської письменниці
Народилася 29 вересня 1810 року в ЧелсіЛондон. Її батько, Вільям Стівенсон, був священиком унітаріанської церкви в Фейлзуорте. Коли їй виповнився рік, вона втратила матір. Виховувалася у тітки. З 1823 року навчалася в школі-інтернаті Стратфорд-он-Ейвоні. У 1831 році, приїхавши погостювати до Манчестера, познайомилася з Вільямом Гаскелл, своїм майбутнім чоловіком, священиком. У 1832 році вийшла заміж і переїхала до Манчестера і прожила там все своє подальше життя. Вона народила чотирьох дочок і сина.
Письменницька діяльність Гаскелл почалася після трагічних подій - її єдиний син, будучи ще немовлям, помер від скарлатини. Страх перед цією хворобою був відображений в її творах, наприклад, в незакінченому романі «Дружини і дочки».
Перше велике твір Гаскелл - це соціальний роман «Мері Бартон. Повість з манчестерської життя », в якій показано, як голод і злидні підводять робітників до думки про повстання. Вперше в англійському романі Гаскелл звернулася до теми боротьби чартистів. У романі «Кренфорд» (1853) зображено життя обивателів провінційного містечка. У романі «Рут» письменниця з повагою розповіла про працівниці, яка відмовилася від шлюбу з «джентльменом», спокусити її. У романі «Північ і Південь» посилюються релігійні і сентиментальні тенденції. Однак і в романах Шанувальники Сільвії (1863) і Дружини і дочки (1866, незакінчений) є реалістичні сторінки. Написала біографію Шарлотти БронтеКарл Маркс відніс Гаскелл, поряд з Чарльзом Діккенсом і Шарлоттою Бронте, до «блискучої плеяди англійських романістів».
Померла Елізабет Гаскелл в Олтон (графство Гемпшир) в 1865 році.
ПУБЛІКАЦІЇ
Романи
  • «Мері Бартон» (Mary Barton, 1848)
  • «Північ і Південь» (North and South, 1855)
  • «Рут» (Ruth, 1863)
  • «Дружини і дочки» (Wives and Daughters, 1866)
  • «Шанувальники Сільвії» (Sylvia's Lovers, 1863)
  • «Кренфорд» (Cranford, 1853)
http://www.people.su/ua/26476


Комментариев нет:

Отправить комментарий